Wij hebben ervoor gekozen om onze geïnteresseerde ouders onmiddellijk op te nemen in onze schoolraad in plaats van nog een aparte vergadering oudervereniging in te plannen.
Wettelijk kader:
De schoolraad is decretaal opgelegd sinds 1 april 2005 en vervangt de vroegere participatieraad.
Ouders, personeel, lokale gemeenschap en - in het secundair onderwijs -leerlingen participeren samen aan het schoolbeleid en krijgen daarvoor elk minstens evenveel vertegenwoordigers.
De schoolraad informeert en communiceert over zijn werking aan de ouders, leraren en leerlingen.
Eventueel onderliggende raden:
Als de school over een pedagogische, leerlingen- of ouderraad beschikt, dan duiden deze hun respectieve vertegenwoordigers aan in de schoolraad. Waar zo'n raad niet bestaat, worden de vertegenwoordigers rechtstreeks verkozen. De stemming is geheim en verplicht voor personeel en leerlingen. De vertegenwoordigers van de lokale gemeenschap worden gecoöpteerd door de andere leden. De raden hebben een informatie- en communicatieplicht. De schoolraad wordt om de vier jaar opnieuw samengesteld.
Opmerking: Dergelijke onderliggende raden zijn alleen verplicht indien tenminste tien procent van respectievelijk leraars, leerlingen of ouders daarom vraagt. Onze school heeft om die reden géén pedagogische raad - wel een democratisch verkozen lerarenraad - en géén ouderraad of leerlingenraad.
De schoolraden van dezelfde scholengemeenschap (SGKSO Oost-Brabant in ons geval) organiseren een "medezeggenschapscollege" dat tenminste overlegbevoegdheid heeft over de ordening van een rationeel onderwijsaanbod en het maken van afspraken over objectieve leerlingenoriëntering en -begeleiding.
De schoolraad adviseert, overlegt of geeft zijn instemming. De schoolraad oefent zijn bevoegdheden in principe uit tegenover de inrichtende macht- overeenkomstig het pedagogisch project. Enkel over de algemene organisatie en werking van de school adviseert de schoolraad rechtstreeks aan de directeur. De inrichtende macht kan wel bevoegdheden overdragen aan de directeur.
De inrichtende macht informeert de schoolraad en geeft hem inzage in documenten over (de voorbereiding van) een eindbeslissing. Die eindbeslissing zelf komt de inrichtende macht toe. De schoolraad adviseert of overlegt op eigen initiatief of op initiatief van de inrichtende macht. De inrichtende macht moet verantwoorden waarom zij een advies van de schoolraad niet volgt. Ook wanneer uit het overleg met de schoolraad geen consensus komt, verantwoordt de inrichtende macht haar eindbeslissing. De inrichtende macht neemt in elk geval de eindbeslissing.
Opmerking: De rechten van de schoolraad hebben geen betrekking op arbeidsvoorwaarden. Hierover spreekt het lokaal overlegcomité (LOC) zich uit.
De directeur woont de vergaderingen bij met raadgevende stem, informeert de schoolraad en geeft hem inzage in documenten over (de voorbereiding van) een eindbeslissing. Die eindbeslissing zelf komt de inrichtende macht toe. Het decreet legt minimale bevoegdheden vast.
De schoolraad geeft advies over:
De schoolraad wordt geïnformeerd over:
De schoolraad geeft zijn akkoord over: